Update d.d. 29-11-2024:
Naar aanleiding van de op 29-11-2024 aan u verzonden e-mail, kunt u hieronder de laatste tekeningen bekijken.
U kunt de afbeeldingen openen door op de desbetreffende link te klikken.
- Email: Update herontwikkeling Hoogstraat 26a (H. Lucaskerk)
Bij vragen / opmerkingen kunt u, zoals eerder aangegeven, middels onderstand formulier contact met ons opnemen.
Terugkoppeling omwonenden
De historische Lucaskerk aan de Hoogstraat 26 in Vlaardingen krijgt een nieuw leven en wordt omgetoverd tot een stijlvol woongebouw.
Op 30 mei 2024 zijn de plannen gepresenteerd aan de omwonenden, tijdens een participatiebijeenkomst.
Middels deze website worden de belangrijkste uitkomsten en wijzigingen met u gedeeld.
* De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor omwonenden en/of aanwezigen van de participatiebijeenkomst.

Het proces
Planvorming
In de planvormingsfase zijn de mogelijkheden voor het project grondig onderzocht. De visie, het ontwerp en de haalbaarheid zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd.
Waarbij zowel het behoud van historische elementen als de toevoeging van moderne woonruimtes zijn gewaarborgd.
Betrekken buurt
Op 30 mei 2024 heeft de buurtparticipatie plaatsgevonden, waarbij omwonenden actief betrokken zijn bij het project.
Tijdens deze bijeenkomst zijn ideeën gedeeld en is er naar elkaar geluisterd.
Gewijzigde plannen
De participatie met de omgeving heeft geleid tot verdere aanpassing en verbetering van het plan. Hiermee is de basis gelegd voor een duurzame herontwikkeling die voortkomt uit een zorgvuldig proces.
Middels deze website worden de uitkomsten daarvan gedeeld.
Participatiebijeenkomst
Op 30 mei 2024 vond een goed bezochte participatiebijeenkomst plaats op het kerkplein van de Lucaskerk. Tijdens deze bijeenkomst gaven zowel de architect als de ontwikkelaar een presentatie en stonden zij de aanwezigen te woord.
De belangrijkste feedback vanuit de omwonenden, is in de bijgaande samenvatting te vinden. Daarnaast kunt u verderop op deze website de visuele aanpassingen bekijken.
Gevel noord-westzijde
Omwonenden geven aan dat de balkons en ramen, zoals deze zijn gepresenteerd tijdens de participatiebijeenkomst, te veel inbreuk doen aan de privacy van de bewoners die uitkijken op de Kerk.
Door enkele omwonenden wordt voorgesteld om de uitstekende balkons, te vervangen door Franse balkons dan wel door inpandige balkons.
Hoogte dakopbouw
Tijdens de bijeenkomst worden er zorgen geuit over de hoogte van de dakopbouw. De dakopbouw zou het zicht van de woning gelegen aan de Hoogstraat te veel belemmeren.
Functie kerkportaal
Er zijn verschillende suggesties gedaan voor de nieuwe functie van het kerkportaal, waaronder het voorstel om de hoofdingang van de appartementen hier naartoe te verplaatsen.
Toelichting nieuw ontwerp
De uitkomst van de participatie heeft geleid tot een gewijzigd ontwerp. Waarbij twee belangrijke elementen in het oog springen.
Geen uitstekende balkons
De vier uitstekende balkons zijn volledig verwijderd uit het nieuwe ontwerp. Twee balkons zijn inpandig opgenomen, waardoor het nieuwe gevelbeeld een rustige en harmonieuze uitstraling krijgt, die goed aansluit bij de historische architectuur van de Lucaskerk.
Smalle raampartijen
Met behoud van de originele details, zijn de bredere raampartijen verwijderd en vervangen door smalle stroken.
Waarbij de originele glas-in-loodramen op subtiele wijze zijn geïntegreerd in het ontwerp.
Afbeelding 1 toont het ontwerp zoals gepresenteerd tijdens de participatiebijeenkomst, afbeelding 2 laat het aangepaste ontwerp zien.
Hoogte dakopbouw
Een ander aandachtspunt tijdens de participatiebijeenkomst was de hoogte van de dakopbouw. Naar aanleiding van deze feedback heeft de architect het ontwerp aangepast. De nieuwe dakopbouw blijft nu onder de kozijnen van de woning gelegen aan de Hoogstraat.
Afbeelding 1 toont het ontwerp zoals gepresenteerd tijdens de participatiebijeenkomst, afbeelding 2 laat het aangepaste ontwerp zien.
Aanpassing dakopbouw
De uitkomst van de participatie heeft geleid tot een gewijzigd ontwerp van de dakopbouw. Hieronder wordt dit toegelicht.
Verlagen dak
Het huidige dak wordt verwijderd en er wordt een nieuw maar lager dak gerealiseerd.
Hierdoor wordt gewaarborgd dat de dakopbouw onder de kozijnen van de woning aan de Hoogstraat blijft.
Privacy gewaarborgd
De dakopbouw ligt beschut achter een hoge balustrade. Dit zorgt voor extra privacy.
Bij het gedeelte ter hoogte van de Kwakelsteeg, komt geen terras.
Kerkportaal
Het voorportaal van de Lucaskerk, met zijn historische waarde, blijft behouden als onderdeel van de herontwikkeling van het kerkgebouw.
Historische waarde
Dit monumentale deel van de kerk beslaat ongeveer 38 m² en heeft een maatschappelijke bestemming.
Tegelijkertijd met de transformatie van de kerkzaal naar woonruimte, wordt gezocht naar een passende nieuwe invulling voor dit bijzondere voorportaal.
Nieuwe invulling
Of het nu gaat om een culturele functie, een sociaal initiatief of een ander maatschappelijk project, ideeën die aansluiten bij de behoefte van de buurt en stad worden van harte verwelkomd.
Heeft u een goed idee? Neemt u dan gerust contact met ons op om uw initiatief te bespreken.
.png)
Nieuw elan
De historische Lucaskerk aan de Hoogstraat 26 in Vlaardingen krijgt een nieuw leven en wordt omgetoverd tot een stijlvol woongebouw, bestaande uit 13 appartementen. Een uniek gebouw, met oog voor zowel het behoud van de oorspronkelijke charme als de behoefte aan hedendaagse woonkwaliteit.
Hierdoor ontstaat een harmonieuze mix, die een bijzondere woonervaring biedt in het hart van Vlaardingen.
1869 - 1956
De Sint-Johannes de Doperkerk, gelegen aan de Hoogstraat 26 in Vlaardingen, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1869. Het oorspronkelijke bouwwerk, van de bekende architect Pierre Cuypers, bleek door fouten in de fundering al kort na de ingebruikname te verzakken en moest gedurende zijn bestaan continu gerepareerd worden. Dit leidde tot de uiteindelijk sloop van het kerkgebouw in 1956. Gelukkig bleef de toren, het voorportaal en de pastorie behouden.
1963 - 2004
Na de sloop van de oorspronkelijke kerk stond er enkele jaren een noodkerk, totdat in 1963-1964 een nieuwe modernistische kerk werd gebouwd naar ontwerp van architect Jan van der Laan. Deze werd uiteindelijk in 2004 vervangen door de huidige Sint-Lucaskerk, een kleinere kerkzaal die is aangebouwd tegen de originele toren. De bewaard gebleven toren en het voorportaal zijn inmiddels gemeentelijke monumenten en vormen een belangrijke verbinding tussen het historische verleden en de toekomst van deze locatie.
Nieuw elan
Met respect voor deze geschiedenis staat de kerk opnieuw voor een transformatie. De kerkzaal wordt herontwikkeld tot moderne appartementen, terwijl de toren en het voorportaal behouden blijven. De toren is eigendom van de Gemeente Vlaardingen.
Neem contact op
Heeft u nog vragen aan ons of heeft u en goed idee voor het kerportaal, neemt u dan gerust contact met ons op!
